Producten

Rimpels

Rimpels ontstaan door verschillende oorzaken, zoals: huidlaxiteit (verslapping), zwaartekracht en mimiek (beweging in het gezicht). Rimpels worden versterkt door extrinsieke factoren, zoals UV schade en roken, en door intrinsieke factoren zoals genetica en veroudering. Door deze factoren vermindert de hoeveelheid vocht, hyaluronzuur, collageen (Stevigheid) en elastine (rekbaarheid)in de huid, leidend tot verminderde stevigheid en elasticiteit van de huid. Daarnaast neemt het herstellend vermogen van de huid af tijdens de veroudering. Naast veranderingen in de huid, neemt op specifieke plaatsen de hoeveelheid onderhuids vetweefsel af en neemt de hoeveelheid botweefsel af waardoor er een algemeen volumeverlies ontstaat onder de huid. Door al deze factoren ontstaan rimpels. Er zijn drie typen rimpels te onderscheiden, te weten:

Slaaplijnen
Slaaplijnen ontstaan door het 'kreuken' van de huid gedurende de slaap. Deze lijnen zijn te demonstreren door een hand op de zijkant van het gezicht te leggen en de hand richting neus te bewegen. Hierdoor worden de slaaplijnen benadrukt. Vaak is één kant van het gezicht meer gerimpeld dan de andere. Dit is meestal de slaapkant van de patiënt. Deze slaaplijnen kunnen verbeterd worden door gebruik van een dermale filler.

Zwaartekrachtlijnen
Zwaartekrachtlijnen worden veroorzaakt door verslapping van de huid, tezamen met verminderd volume onder de huid en verzakking ten gevolge van de zwaartekracht. Deze wordt verergerd door afname van collageen, vet, hyaluronzuur en water als gevolg van veroudering. Ook hiervoor wordt een dermale filler geadviseerd.

Dynamische rimpels
Dynamische rimpels worden veroorzaakt door repeterende samentrekking van bepaalde spieren in het gezicht, denk aan de fronsrimpel, kraaienpootjes of voorhoofdsrimpels. Deze rimpels zijn goed te behandelen met Botuline Toxine A.

Bron: NVCG

Botuline Toxine A

Botuline toxine A wordt geproduceert door een bacetie genaamd Clostridium Botulium. Deze toxine wordt in de spier opgenomen waarna deze geen zenuwimpulsen meer kan overbrengen. De spier zal hierdoor in rust komen. Als gevolg hiervan zal de rimpel vanaf de bodem weer worden opgebouwd. Deze opbouw zal tijd kosten en zal mogelijk meerdere behandelingen vragen met Botuline Toxine A.

Naast gebruik van Botuline Toxine A voor het tegengaan van rimpels, kan van Botuline Toxine A ook worden gebruikt tegen migraine/hoofdpijn, tandenknarsen of tegen overmatig zweten.

Het herstel van de zenuwimpuls, vindt gemiddeld na 12 weken plaats. Dan is ook weer beweging te merken in de spier. Botuline Toxine A veroorzaakt geen gevoelloosheid van de huid.

Botuline Toxine A is en stof die wordt afgescheiden door een bacterie, maar bevat zelf geen bacterien en kan dus geen infectie veroorzaken.

Bron: Richtlijn Injectables


Fillers

Hyaluronzuur is tegenwoordig de meest toegepaste filler om rimpels te behandelen. Het is een polysacharide die van nature voorkomt in bindweefsel van het menselijk lichaam De huid bestaat uit 55% uit hyaluronzuur, dat een hydraterdende werking heeft en bijdraagt aan de souplesse en veerkracht van de huid.

De natuurlijke productie van hyaluronzuur neemt af naarmate men ouder wordt, waardoor de huid verslapt en een rimpel ontstaat.

Op de leeftijd van 40 jaar is de hoeveelheid hyaluronzuur gehalveerd tenopzichte van het eerste levensjaar. Op de leeftijd van 70 jaar is het hyaluronzuur gehalte gedaald tot slecht 10% van de oorspronkelijke hoeveelheid.

Hyaluronzuur heeft verschillende functies in het lichaam:

  • Vasthouden van water, bescherming tegen uitdroging
  • Smeersel van gewrichten
  • Transport van voedingsstoffen
  • Filter tegen ontstekingsmoleculen
  • Productie van collageen en elesticine
Door het inbrengen van kleine hoeveelheden hyaluronzuur, wordt het vochtgehalte van de huid hersteld. Rimpels zullen daardoor verzachten of zelfs verdwijnen.

Hyaluronzuur heeft als voordeel dat het traag door het lichaam wordt afgebroken en gemiddeld tot 9 maanden functioneel is. De snelhied van de afbraak is gedeeltelijk afhankelijk waar de injectie heeft plaats gevonden en wat het metabolisme van de client is.

Hyaluronzuur in het gelaat wordt voornamelijk gebruikt om de huid te verstevigen, voor rehydratie of voor het vergroten van volume.

Bron: Richtlijn InjectablesProfhilo

Profhilo is een anti-aging behandeling met een grote hoeveelheid puur hyaluronzuur zonder chemische toevoegingen. De werking van Profhilo is te danken aan het feit dat de aanmaak van collageen (stevigheid) en elastine (rekbaarheid) gestimuleerd wordt. De huid wordt weer stevig en gezond in de veschillende huidlagen. Een belangrijk voordeel met Profhilo is, dat je de huid kunt verjongen zonder volume te geven aan je gezicht. De huid wordt daadwerkelijk hersteld en huidverslapping wordt aangepakt.

Bij deze behandeling wordt er met de BAP-techniek gewerkt, dat zijn injecties in 10 anatomische gebieden die zorgen voor optimaal resultaat. Profhilo verspreidt zich heel goed, dus er zijn maar een aantal injecties nodig om bijvoorbeeld het gezicht te behandelen. Naast het gezicht kan ook de hals, decollete en bv de buik worden behandeld.

Voor iedereen die vanaf ongeveer 30 jaar huidverslapping wil tegengaan, zowel vrouwen als mannen, die een natuurlijk huidverjongend effect willen en de stap naar een echte filler (nog) niet zien zitten. Profhilo kan ook goed met een filler of botox behandeling worden gecombineerd of als aanvulling gebruikt worden.

Er zijn 2 tot 3 behandelingen nodig met een tussenpose van een maand, afhankelijk van de mate van huidveroudering. Omdat de huid door deze behandeling zelf aan het werk wordt gezet, zie je niet direct resultaat. Vaak zie je wel dat de huid beter is gehydrateerd. Vanaf week 6-8 na de eerste behandeling is het positieve effect steeds duidelijker, dit omdat de aanmaak van collageen en elastine tijd nodig heeft.

Het is afhankelijk van de huid hoelang deze verbetering zichtbaar blijven. Geadviseerd wordt om 1 of 2 keer per jaar een losse behandeling te ondergaan om het resultaat te behouden.

Mogelijk bijwerkingen zijn:

  • Milde zwelling
  • Roodheid
  • Soms bloeduitstortinkjes, dit wordt door het injecteren veroorzaakt en zullen snel verdwijnen.

Bron: Profhilo Q and ALogo and Design by RB van der Roest 2020